Various Artists - English As A Second Language Proširi

Various Artists - English As A Second Language

Ammonite Records Ammonite Records

CD043

Novo

„English As A Second Language“ je kompilacija šesnaest srodnih indie folk izvođača iz Srbije i Hrvatske koji pevaju na engleskom, i isto toliko pesama nastalih u periodu od početka 2014 do sredine 2015. Digipack CD u najlonskom omotu.

Više detalja

5,50 €

Tracklist

1 Went T61 3:29
2 The Mothership Orchestra Little Silver Box 3:09
3 Ivana Smolović She 2:34
4 Lovely Quinces Secret Smile 3:46
5 Elephant And The Moon The Good Life 4:09
6 The Fischermen Flow 4:35
7 Irena Žilić More Than A Lot 4:20
8 Trees Of Maine The Same 3:48
9 Ana Ćurčin I Can't 2:45
10 On Tour Pale Blue Dress 3:13
11 NLV As I Walked Out One Evening 4:51
12 Sofie From Seattle Dogs, Moon, River & Baudelaire 3:21
13 Wooden Ambulance Oh, Dear 2:51
14 Nelcote She Said 3:23
15 Ventolin (2) Abundance Blues 2:58
16 Mylutin Cry With No Reason 3:41

Album “English As A Second Language” predstavlja selekciju umetnika iz Srbije i Hrvatske, sa zajedničkim imeniteljem da pevaju na engleskom i da se žanrovski svrstavaju u okvire indie-folk/americana/alt-country/lo-fi/acoustic blues muzike, sa dominantnim prizvukom akustičnih instrumenata. Odabrani izvođači demonstriraju ne samo veštinu korišćenja engleskog jezika, već i suštinsku sposobnost da proniknu u jednu kompleksnu i suptilnu kulturnu formu i prisvoje je u potpunosti, te da u njoj stvore najistančanije poetske, umetničke i emocionalne izraze.

Može se slobodno reći da su autori ove kompilacije otišli i nekoliko koraka dalje i formirali ovdašnju školu indie-folk muzike koju možemo nazvati jugoistočnoevropskom.

„English As A Second Language“ je kompilacija šesnaest srodnih izvođača i isto toliko pesama nastalih u periodu od početka 2014 do sredine 2015. Nekoliko pesama prvi put je objavljeno na ovom albumu. Ovaj ambiciozni izdavački poduhvat zaokružuje indie-folk scenu ovdašnjih prostora, i najavljuje festival „English As A Second Language“ koji će ove jeseni biti održan u Beogradu i u drugim gradovima, sa idejom da se ponavlja svake godine.

Ana Ćurčin je devojka-sa-gitarom iz Beograda, koja spada među najslušanije autore žanra americana/indie-folk na prostorima bivše Jugoslavije. U toku leta 2015 će objaviti svoj prvi album. Nastupala je u zemljama ex-YU regiona, Austriji, Italiji, Švajcarskoj i Rusiji.

Elephant and The Moon nastao je kao one-man-band projekat zagrebačkog gitariste i autora Petra Vranića, započet 2011. Numeru “The Good Life”, osim Petra svira i bend koji čine Andreja Pančur, Mislav Vidaček i Sven Vranko, postava koja radi zajedno od 2014. 

Ika je americana/indie-folk bend koji je 2006. osnovala Ivana Smolović (Intruder). Počevši kao dvočlana postava, Ika je narasla do sadašnjih šest članova, uključujući i kontrabas, violinu i druge akustične instrumente. Objavili su album “Sweet Path of Gold” (2010) i najavili EP koji treba da se pojavi do kraja ove godine.

Irena Žilić je zagrebačka devojka-sa-gitarom, koja je za svega tri godine prisustva na sceni skrenula pažnju na sebe zapaženim EP-jem “Days of Innocence” (kraj 2012) i debi albumom “Travelling” (2014). Topao lirski izraz u spoju sa jednim od najkvalitetnijih ženskih vokala nove generacije na prostorima bivše SFRJ vrlo brzo su privukli značajan krug poštovalaca. 

Lovely Quinces je muzički pseudonim mlade Zadranke, Dunje Ercegović, najpoznatije devojkesa-gitarom sa prostora bivše Jugoslavije. Njen prvi EP “No Room For Us”, objavljen 2013, podigao je veliku prašinu u Hrvatskoj, gde je proglašen izdanjem godine. Lovely Quinces pokazuje obrise zanimljive međunarodne karijere koja je već prešla i na drugu stranu Atlantika. 

The Mothership Orchestra je bend iz Požege, grada u zapadnoj Srbiji, osnovan 2005. Na dva objavljena EP-ja i jednom dugosvirajućem albumu, pokazali su neuporedivu veštinu orkestracije i istančan osećaj za stvaranje indie-folk pesme sa snažnim karakterom, koji ih svrstava među najbolje evropske bendove ovog trenutka u žanru kojim se bave. Mylutin (puno ime Mylutin With His Paramount Folk Orchestra ) je muzički projekat kultnog beogradskog reditelja Milutina Petrovića. Krajem osamdesetih bio je lider grupe Heroji. “Cry With No Reason” je pesma sa njegovog prvog albuma "A Blues Singer in 8 rounds" u kojoj gostuje Tamara Drakulić kao prateći vokal. Od 2011 do 2013 Mylutin je snimio tri albuma. 

Nellcote je art folk/blues projekat dvojice zagrebačkih autora, Vinka Ergotića i Lovre Boljata, pojačanih učešćem pevačice Lucije Ćustić. Od 2015. nastupaju sa bubnjarem Danijelom Kadijevićem i klavijaturistom Hrvojem Malićem. Objavili su do sada dva zapažena singla, a tokom 2015 očekuju izlazak svog prvog EP-ja. 

NLV (Nikol, Luka i Vedran) su trio iz Pule koji čine Nikol Ćaćić, Luka Šipetić i Vedran Grubić. Počeli su sa radom na proleće 2013, a krajem iste godine na konkursu Istarske županije dobili su novčanu podršku za svoje kreativno delovanje. Početkom 2014 izdali su svoj prvi EP “…And Who Are You?”. Nastupali su na najznačajnijim hrvatskim festivalima. 

On Tour su supergrupa unutar beogradske indie-folk scene, koja okuplja troje respektabilnih muzičkih i autorskih imena – Ivanu Smolović (vokal, Intruder/Ika), Vladimira Marinovića (vokal/akustična gitara, Ventolin) i Marka Ćebića (mandola, usna harmonika, vokal, The Mothership Orchestra). Od 2012 do sada, On Tour su objavili dva albuma koji bi ih u nekim povoljnijim okolnostima postavili u svetske vrhove žanra kojim se bave. 

Sofie From Seattle je sporedni projekat nekolicine beogradskih muzičara sa amerikana scene, koji su osnovale Milica Mitić i Đurđa Stanković (Lula Mae), a sa njima zajedno rade i Aleksandra Tomović (Thank you Baudelaire), Ivana Smolović (On Tour, Ika, Intruder), Dušan Filimonović (Went), Dušan Strajnić (Stray Dogg), i Miloš Popović a.k.a. Miša Peruničić. 

The Fischerman je solo projekat novosadskog muzičara i autora Gabija Fišera, nastao na ruševinama benda Till. Njegovu muziku čine kako instrumentalne kompozije koje su poput soundtracka za zamišljene filmske scene, tako i pesme koje se naslanjaju na iskustva severnoameričkih i francuskih šansonjera šezdesetih i sedamdesetih godina, kao i post-bluesa ranih osamdesetih. 

Trees of Maine je dvočlani indie-dreampop projekat nastao negde u Hrvatskoj, koji čine Valdet Luboteni i Dino Santaleza. Objavili su nekoliko singlova i očekuju izlazak svog prvog albuma. Nastupaju neprestano u klubovima širom Evrope. 

Ventolin je beogradski indie rock sastav koji postoji od 2000. godine. Od “glavnog” benda u životu gitariste i autora Vladimira Marinovića, Ventolin je nastankom supergrupe On Tour evoluirao u nešto manje glavnu grupu u njegovoj karijeri. Ventolin je snimio pet studijskih albuma. 

Went je indie/folk bend iz Beograda osnovan 2005. Inspirisani američkim folkom i alternativnim žanrovima rock muzike, Went spajaju akustično pripovedaštvo o životnim usponima i padovima sa dodirom električnog gruva. 

Wooden Ambulance su višečlani americana/folk rock orkestar iz Subotice koji je do ovog trenutka objavio tri studijska albuma, “Intersection” (2012), “River Sand” (2013) i "Rough Charms" (2014) . Održali su više desetina koncerata u celom regionu i Holandiji. 

Type Compilation album
Released 2016
Genre Indie Folk, Folk Rock, Americana, Acoustic
Publisher Ammonite Records
Language English
Binding Digipack, sealed
Artwork Mladen Radovanović
Link za preslušavanje https://ammoniterecords.bandcamp.com/album/english-as-a-second-language

Napišite recenziju

Various Artists - English As A Second Language

Various Artists - English As A Second Language

„English As A Second Language“ je kompilacija šesnaest srodnih indie folk izvođača iz Srbije i Hrvatske koji pevaju na engleskom, i isto toliko pesama nastalih u periodu od početka 2014 do sredine 2015. Digipack CD u najlonskom omotu.