Vesna Krmpotić - Basne Proširi

Vesna Krmpotić - Basne

VBZ VBZ

ISBN 9532015779

Novo

3,70 €

Da bi te pronašla prava priča (bajka, basna, legenda, anegdota), da bi ju čula, prepoznala, povela ju kući, da bi u njoj uživala – za to treba sedam živih života i devet neumornih ophoda oko matere Zemlje. Za to trebaju mnoge godine odricanja i raskoši, mnogi gradovi, podzemlja, samoće, gubici, mnogi taj očaj, i sumnja, i smutnja. Kad se osvoji pregršt takvih priča, to je kao da se osvoji čvrst, čist, nepropadljiv život.

Meni su ove priče produbljenje slutnje, traženja, žrtve, obmane, zajednosti, ropstva, uzdanja, ljubavi, slobode, žudnje, vjere, hra-brosti, spokoja, smijeha, samospoznaje – one su šiknule oda-svud, iz mnoštvenoga ljudskog vremena i prostora, zagonetne od svoje ljepote i punine, i stoje – kako reče Ujević – »kao pružene ruke«.

One govore jezikom tajnih znakova – obraćaju se mitu i poeziji od kojih smo suštinski sazdani. One te mogu ponijeti u naručju, kao da si im dijete ili nevjesta; možeš ih zagrliti, kao da si im majka ili razdragani prijatelj. Bilo da je naručje ili zagrljaj, to je uvijek upo-znavanje sa sobošću – s vlastitim duhom.
Vesna Krmpotić

Izabrala, najvećim djelom prevela i prepričala Vesna Krmpotić.

Hrvatska autorica, pjesnikinja, prozaistica i prevoditeljica Vesna Krmpotić rođena je 17. lipnja 1932. u Dubrovniku. Nakon svršetka studija u Zagrebu živjela je u Indiji, Egiptu, SAD-u i Gani da bi se napokon skrasila u Beogradu gdje je živjela do smrti, 21. kolovoza 2018.

Diplomirala je psihologiju i engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a bengalski jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u New Delhiju. Pjesnikinja je, prozna spisateljica i prevoditeljica. Radila je kao urednica u Literarnoj redakciji Radija Zagreb, zatim kao urednica u "Prosvjeti" i "Globusu" te u Kulturnoj redakciji Beogradskoga radija. Na studijskom boravku u Indiji bila je od 1962. do 1964., a nakon toga kao profesionalna književnica uglavnom živi u Beogradu. 

Objavila je brojne zbirke poezije i brojne eseje, putopise te prozna djela od kojih su najpoznatija "Hiljadu lotosa" (Beograd 1971., 3. izd. 1987), "Košulja sretnog čovjeka" (Beograd 1986., Zagreb 1987.), "Brdo iznad oblaka" (Zagreb 1987., 6. izd. 2000), "Bhagavatar" (Ljubljana 1990., 1991., Zagreb 2005), "Tisuću lotosa" (Zagreb 1994) i mnoge druge…

Autorica je najveće pjesničke zbirke u svjetskoj književnosti "108 x 108", koja sadrži 11 664 pjesme.

Type Basne
Released 2006
ISBN 9532015779
Publisher VBZ
Language Hrvatski
Jezik originala Razni
Prevodilac Vesna Krmpotić
Binding Meki povez
Number of pages 176
Dimension 20 cm

Napišite recenziju

Vesna Krmpotić - Basne

Vesna Krmpotić - Basne